Hartmansblog: Een gevisualiseerde wereld begint bij mijzelf

Jelle RinzemaHartmansblogs, Nieuwsberichten0 Comments

Aan de blog van Merel hebben jullie het letterlijk kunnen zien: tijdens onze laatste bijeenkomst hebben we het over visualiseren gehad. Een van de vele voorbeelden die bij mij bleef hangen was de vorm waarin sommige raadsvoorstellen in de gemeente Hollands Kroon worden voorgelegd. Via een film.

In mijn werk als uitvoerend secretaris van het college van B&W kom ik veel van dat soort stukken tegen. Niet alleen voorstellen, maar ook mededelingen, beantwoording van schriftelijke vragen en brieven aan raadscommissies komen allemaal eerst bij bureau gemeentesecretaris (waar ik werk) voorbij. Wij zorgen dan, samen met de bestuursadviseurs, voor agendering in het college en verzending aan de gemeenteraad.

En die stukken heb ik nog nooit op film voorbij zien komen. Alles komt hier op papier langs. Nu wil ik de creativiteit van mijn collega’s zeker niet in twijfel trekken! Sterker nog, vaker wel dan niet zie ik ook op papier duidelijk dat er goed is nagedacht over de manier waarop een boodschap wordt overgebracht. Via stroomschema’s, foto’s en soms met echt zo weinig mogelijk tekst wordt het stuk in kwestie zo leesbaar en aantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Video is zo gek nog nietDat niet alle boodschappen zich lenen voor visualisatie, leerde ik ook op onze bijeenkomst. Want zeg nu zelf: alle 135 reacties op een concept-bestemmingsplan op film te zetten, ik wens de gelukkige ambtenaar in kwestie veel succes. Maar de belangrijkste conclusie van die dag is helemaal niet dat er in mijn werk inderdaad veel stukken van andere ambtenaren voorbij komen die gevisualiseerd hadden kunnen worden.
De belangrijkste conclusie is dat ik zoals altijd, dit stukje zit te typen. Er zit (red: zat) niet eens een foto bij. Daar heb ik natuurlijk de meest prachtige smoezen voor. Slome pc, geen tijd, spannend want eerste blog ooit, kan-ik-toch-niet-syndroom, maar ik houd stiekem zo van papier…

Uiteindelijk begint een mooier gevisualiseerde wereld toch echt bij mijzelf. Dus ik beloof plechtig, mede in het kader van beter plannen, werkende pc’s regelen en mijn bureau opschonen; mijn volgende blog is NIET getypt!

Over de schrijver
Eva Schuurman

Eva Schuurman

Reageer op dit artikel