Sportambities in Gelderland?! Ja juist hier!

Jelle RinzemaHartmansblogs1 Comment

Over de schrijver
Judith Jansen

Judith Jansen

Twitter

Sport | Strategie | Gelderland | Jonge Ambtenarendag 2013 | Utrecht

Sportbeleid bij een provincie in Nederland is tegenwoordig een verrassende combinatie. De provincies werken namelijk aan kerntaken als mobiliteit, energie, cultuur en natuur. Toch heeft de provincie Gelderland waar ik als projectleider Sport werk een ambitieus sportbeleid. Sportminded provincies als Brabant en Limburg zetten vooral in op sportevenementen. Gelderland daarentegen is uniek met een beleid van breedtesport én topsport. Waarom doet Gelderland dat, wat maakt dit bijzonder? In dit blog geef ik je een inkijkje in de beleidswereld van sport.

Drie redenen voor sportbeleid

Er zijn drie redenen waarom Gelderland sportbeleid heeft. Deze zijn politiek-bestuurlijk van aard, verbonden met het DNA van de regio en beleidsmatig.

  • Politiek-bestuurlijk. De politiek vindt het belangrijk. In het Coalitieakkoord staat de ambitie van Provinciale Staten dat iedereen mee kan doen met sport. Breedtesport is net zo belangrijk als topsport. Sport heeft een relatie met economie, gezondheid, innovatie, leefbaarheid, etc.
  • Het Gelders DNA. In Gelderland zijn veel partijen bezig met sport. Wie kent Papendal Arnhem niet? Een van de landelijke trainingscentra voor topsporters zoals Dafne Schippers. Ja, hier gebeurt het! Ook grote evenementen als de Vierdaagse, Zevenheuvelenloop en de Marikenloop in Nijmegen worden elk jaar georganiseerd en zijn zo verbonden met Gelderland.
  • Het beleid. De provincie heeft naast het uitvoeren van wettelijke taken ook de vrijheid om zelfstandig taken te ontwikkelen en uit te voeren. Zolang de politiek dit in meerderheid vindt, gebeurt het (vaak) ook. Doordat sport bijdraagt aan de economie, past het juist goed bij de kerntaken van de provincie. Sport verbindt, door te sporten stimuleer je de gezondheid, de leefbaarheid en de economie.

Wat maakt mijn werk bij sport zo leuk? Hoofd, hart en buik

Deze redenen klinken allemaal nogal logisch en rationeel. Ja, je kunt je uiteraard ook afvragen of de overheid sporten wel moet stimuleren. Dit geld kan ook in onderwijs, zorg of elk ander domein geïnvesteerd worden, toch? Dat ligt aan je visie. Ik ben van mening dat sport een katalysator is voor mensen om gezonder te leven, toeristen naar je regio te halen en de sociale binding te versterken. ‘Sport is de nieuwe kerk!’ hoor ik mijn bestuurder enthousiast roepen op bijeenkomsten met sportverenigingen.

Daarnaast ervaar ik een grote vrijheid om mijn werk zelf in te vullen en de samenwerking met gemeenten en sportverenigingen op te zoeken. Deze partners wíllen ook graag dat de provincie een rol speelt. Gelderland is geen arme provincie en kan ook in sport financieel flink investeren, dat maakt het aantrekkelijk voor partners. Maar, ik hoor ook vaak dat de provincie juist een extra steun richting het bestuur, de gemeenteraad kan zijn of richting de sportverenigingen zelf. Dat is mooi en maakt de rol van een provincie ook zichtbaar.

Uiteindelijk komen buik, hart en hoofd voor mij samen in mijn werk. Ik wil graag sneller en harder gaan dan in realiteit kan. Er zit vaak een (wereld van) verschil tussen de (be)leefwereld buiten van de gemeenten en sportverenigingen en de systeemwereld waarin de provincie werkt. De uitdaging voor mij is om kansen te grijpen en dan een oplossing te zoeken hoe we dit het beste kunnen verder helpen. Ik hoop dat we als provincie echt de aansluiting kunnen houden op de energie in de samenleving, maar ook verenigingen, (gemeenten)bestuurders en evenementorganisatoren de ruimte te geven om samen dé sportprovincie van Nederland te zijn!

One Comment on “Sportambities in Gelderland?! Ja juist hier!”

Reageer op dit artikel