Criminologen op de arbeidsmarkt

Jelle RinzemaHartmansblogs0 Comments

Over de schrijver
Jelle Rinzema

Jelle Rinzema

Twitter

Lid en webmaster 2015 - 2017.

Nog een paar maanden. Ik realiseer me een paar keer per jaar dat ik al geruime tijd dezelfde werkgever heb en maak me daar vooral niet te druk om.  Maar er nadert een mijlpaal. Een decennium. Voor sommigen abstracte toekomstmuziek, voor anderen een vaag en ver verleden. Maar wat betekent het voor mij? Ik heb in deze tien jaar verschillende uitdagende en gevarieerde functies gehad, ik heb veel geleerd en ik heb veel kansen gekregen – of afgedwongen. Goed beschouwd is er dus een decennium voorbijgevlogen. Zoals wel meer dertigers vraag ik me vandaag af: heb ik er wel het maximale uitgehaald?

De arbeidsmarkt in 2007 was flexibel. Ik kon als pas afgestudeerd criminoloog kiezen wat ik wilde doen. Ik had dat, wellicht misplaatste maar toch aangename, gevoel dat de wereld aan mijn voeten lag. Samen met nagenoeg alle criminologenvrienden die ik heb was ik binnen een paar maanden onder de pannen. Soms bepaalt timing je geluk – of andersom.

Het NRC kopte deze week ‘Toch lange rijen voor crepeerstudies’. Criminologie en psychologie worden door de krant geclassificeerd als crepeerstudies, en dat is inderdaad zo kritisch als het klinkt. Criminologie biedt, volgens het artikel, [net als veel geesteswetenschappen] weinig perspectieven op de arbeidsmarkt. Er is veel armoede onder afgestudeerden, criminologen zoeken langer naar werk dan andere academici, werken vaker onder hun niveau en verdienen minder dan gemiddeld. De cijfers die hierop wijzen, afkomstig van Studiekeuze123, verschillen enorm van de cijfers die de universiteiten gebruiken in hun bijsluiters voor opleidingen. Een universitair docent vertelt dat 80% van de afgestudeerden binnen negen maanden een baan op niveau heeft terwijl het eerdergenoemde Studiekeuze123 – volgens het NRC – schrijft dat 38% binnen anderhalf jaar een passende baan heeft. Een immens verschil, maar waar komt dat vandaan?

Kort spitten maakt een hoop duidelijk. Het NRC verwijst naar het succespercentage van de Bachelor Criminologie in Leiden volgens Studiekeuze123. Van de alumni van de Master Criminologie is volgens die website 90% na gemiddeld drie maanden aan het werk op een gepaste plek. Dat is dan weer positiever dan de Universiteit Leiden zelf aangeeft. Hoewel we eigenlijk helemaal niets zouden moeten concluderen op basis van deze informatie (want wat is een gepaste plek, wat zijn de bronnen van Studiekeuze123 en van de universiteit zelf, zijn die bronnen wel objectief, bevraag je met name alumni met een baan of juist zonder, hoe gaat het met de 10% die langer zoekt?) kunnen we op z’n minst zeggen dat afgestudeerde criminologen op basis van de niet controleerbare informatie waarover we beschikken niet kansloos zijn en vermoedelijk niet creperen.

Met wat hulp van mijn geluk of mijn timing ben ik nu al een tijdje Beleidsadviseur Bibob. Ik stuur een team integriteitsonderzoekers aan en begeleid enkele dossiers die we gerust bestuurlijk boeiend kunnen noemen. Ik mag mensen helpen zichzelf te ontwikkelen, ik heb geweldig interessante gesprekken en ik opereer veel buiten de organisatie. Ik ben geen tactisch of strategisch misdaadanalist, ik ben geen onderzoeksjournalist, ik ben geen rechercheur en ik werk niet in de opsporing. Maar is mijn Master in de Criminologie dan wel relevant?

Natuurlijk. Af en toe. De gedragswetenschapper in mij smult van een ingewikkeld gesprek met een ondernemer die weigert zich aan regels te houden. De onderzoeker in mij geniet van dossiers waarin een bedrijf wordt doorgelicht en waarin geldstromen worden gevolgd. Ik vind waarheidsvinding geweldig en zou me graag vaker in een verhoorsetting bevinden. Maar ik heb on the job geleerd aan welke criteria een beleidsregel zou kunnen voldoen, hoe bestuurlijke besluitvorming écht werkt, wat de invloed is van politiek op een ambtenarenapparaat, hoe je mensen coacht en waarom beoordelingssystematiek soms beknellend werkt voor de beoordelaar en de beoordeelde. Ik geniet minstens net zo veel van de niet-criminologische aspecten van mijn werk als van de zaken waarvoor ik, meer dan een decennium geleden, heb geleerd. Sommige mensen uit mijn netwerk, die wellicht om het NRC te behagen netjes binnen drie maanden op een ‘gepaste’ functie terecht zijn gekomen, schuiven inmiddels langzaam weg van de inhoud. Zij worden gelukkig van die bewuste beweging naar de vleugels van het veld. Anderen, de mensen die wél vasthouden aan het ‘echte criminologenwerk’, aan dat diepgravende onderzoek, aan de brute analyses van grote hoeveelheden gegevens of aan het pure recherchewerk, zijn ook gelukkig. Zo blijkt elke keuze de juiste te zijn. Geruststellend toch?

Wat me dus het meest intrigeert aan het NRC-artikel is die term ‘passende baan’. Want wat is passend? Wie bepaalt of een alumnus de juiste baan heeft bemachtigd? Studiekeuze123 en het UWV bieden uitkomst. Samen hebben zij een lijstje gemaakt van beroepen die aansluiten op de studie Criminologie. Bovenaan de lijst? Algemeen directeur…

Dit artikel is eerder gepubliceerd door Binnenlands Bestuur.

Reageer op dit artikel