Wat kun je leren van ‘Into the wild’?

Jelle RinzemaBijeenkomsten, Gastartikel0 Comments

Je zit veel binnen, kijkt op een scherm (nu ook) en staat de hele dag bloot aan prikkels van je werk, sociale omgeving en telefoon. Je hebt een verantwoordelijke job en een dynamisch sociaal leven. Tegelijk heb je behoefte aan rust, tijd voor reflectie en ’t (her)formulieren van je persoonlijke en zakelijke doelen. Veel young public professionals herkennen zich hierin. Daarom had het voorjaarscongres 2017 van het Hartmans Netwerk deze keer het thema Into the wild.

Antwoorden op belangrijke vragen

Stamhoofden van oude indianen stammen gaan al eeuwen lang de natuur in om antwoorden te vinden op belangrijke vragen.  Ze brengen dan een paar dagen en nachten alleen, op één plek, door in de natuur. Tijdens deze tijd komt de dagelijkse gedachtestroom tot rust en ontstaat er ruimte voor antwoorden. Je kunt dit vergelijken met een grote kolkende rivier. In die rivier worden stenen en modder meegesleurd waardoor het water in de rivier troebel is. Door de rivier stil te zetten zakken modder en stenen naar de bodem waardoor het water weer helder wordt.

Zelf ervaren

De deelnemers aan het voorjaarscongres hebben zelf ervaren hoe dit is. In hun geval ging het om een korte variant waarbij iedereen 2 uur alleen, op één zelfgekozen plek, in de Drentse natuur doorbracht. Om de uitdaging te vergroten werkte de natuur een handje mee. Het heeft namelijk de volledige 2 uur geregend.

Open en pure verhalen

In de nabespreking kreeg iedereen de mogelijkheid om in kleine groepen zijn of haar verhaal te delen. Hierbij werd geoefend met echt luisteren, een belangrijke vaardigheid voor de leider van de toekomst. Volledig aanwezig zijn bij het verhaal van de ander. Dus niet alvast nadenken over je eigen verhaal of met één oog kijken naar het appje dat binnenkomt. Luisteren naar de woorden, maar ook naar de manier waarop de woorden uitgesproken worden en wat deze woorden te weeg brengen. Dit zorgde voor open en pure verhalen die inzicht en antwoorden gaven op persoonlijke en zakelijke doelen. Ook zorgde het voor een sterke onderlinge verbinding. Af en toe was er herkenning in het verhaal van de ander en soms hielp het om te horen hoe iemand anders met dezelfde situatie omgaat. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de ‘tegenslag’ dat het de hele 2 uur regent?

Aan de slag

Tijdens deze dag hebben we verbinding gemaakt met elkaar, met jezelf en met de natuur (in plaats van met het internet). Iedereen heeft voor zichzelf opgeschreven welke inzichten voor hem of haar relevant zijn om de komende tijd mee aan de slag te gaan.

Ik wens iedereen daar veel plezier en succes mee. Het belooft in ieder geval veel goeds voor het openbaar bestuur in NederlandJ

 

Dit was een bijdrage van Camiel Bernaards, gespreksleider tijdens het voorjaarscongres van 2017. Meer over zijn werk is te vinden op zijn website.

Reageer op dit artikel