Be the lobster!

Sanne de GroenBijeenkomsten0 Comments

Traditioneel het laatste congres van het jaar, en het laatste congres voor de derdejaars van het Hartmans Netwerk. Dit keer georganiseerd door Willeke, Marlou, Luuk en Riëtte in het prachtige ’s-Hertogenbosch.
De eerste dag stond in het teken van politieke filosofie en het Huis van Thorbecke. Hans Vollaard, docent aan de Universiteit Utrecht (USBO), nam ons aan de hand van stellingen mee in het veranderende politieke bestel van Nederland. Oftewel: over mooie ideeën in de decentrale politiek die niet opgaan. Is de participatiedemocratie geslaagd? Ondermijnt herindeling de lokale democratie? Er werd zo pittig en enthousiast gediscussieerd, dat de derde stelling over het afschaffen van de provinciale politiek overgeslagen moest worden.

Na een heerlijke lunch bij restaurant Deeg en een korte wandeling door de Bossche binnenstad volgde een training Overtuigen, georganiseerd door Aniek van Onzenoort van Debat.nl. Met verve en vol zelfvertrouwen werd geprobeerd om Aniek van alles te overtuigen, haar van haar standpunt af te brengen en de drogredeneringen te herkennen, met wisselend succes. Een leerzame training, die de Hartmanners gewapend heeft met de nodige vaardigheden, tips en tactieken om grip te kunnen houden op discussies en gesprekken en vooral: gelijk te krijgen!

Na een heerlijk diner bij Brazza, en een goede nachtrust bij hotel Little Duke werd een heerlijk ontbijt geserveerd door Coffeelab. Met goed gevulde magen op naar het Provinciehuis voor dag 2!
Op locatie verzorgden Kim van Uden (Buro Boost) en Udo Holtappels (Groep5700) een Masterclass over burgerparticipatie en sociale initiatieven. Waarom werkt het (te vaak) niet? Welke lessen hebben zij uit het verleden geleerd? Welke rol kan storytelling spelen bij het vergroten van sociale impact en het succes van initiatieven? En natuurlijk de hamvraag: wat heeft dat te maken met een KREEFT?

Een kreeft kan door zijn harde omhulsel niet oneindig groeien. Als hij te groot wordt, zal hij zich oncomfortabel gaan voelen in zijn huisje. Maar hoe groeit een kreeft dan wel? Als de kreeft te groot wordt voor zijn huisje, verschuilt hij zich onder een steen, gooit zijn huisje af en maakt een nieuwe, grotere woning voor zichzelf. Op die manier kan hij weer groeien, totdat ook dit huisje te klein wordt, en het proces zich opnieuw herhaalt. De stimulans voor de kreeft om dit te doen, is dat hij zich oncomfortabel voelt, het doet pijn, en er is verandering nodig om door te kunnen groeien en dus om te kunnen overleven. De lering die we hieruit moeten trekken is dat tijden van stress, pijn en ongemak een teken zijn voor groei! Die drive, om het oude wat oncomfortabel voelt weg te doen en iets nieuws te ontwikkelen, die moeten we benutten willen we vooruit komen! (Vrij naar Rabbijn Twerski)

Dus: be the lobster! Ga voor die vernieuwing en de verandering! Gooi je oude omhulsel weg, en bouw iets nieuws.

Reageer op dit artikel